Vintidningen Decanter listade i början på året vilka vintrender som råder för 2022.
Här listar jag ett urval av vintrenderna och ger min syn på saken. Men kort sammanfattat, skit i trender och drick viner som du tycker om. Du kommer att tacka dig själv för att följa din egen smak.
Utforska ”andra” regioner
Såklart man ska tänka utanför boxen (bokstavligen) men regioner som Bourgogne, Champagne och Bordeaux kommer alltid vara mallen för sina respektive vinstilar och om jag bara fick dricka denna trio resten av mitt liv så skulle jag vara ganska belåten.
Lär dig krypa innan du kan gå, sen kan man utforska världen. Dock är livet för kort för att stå still så våga prova, man måste ligga runt innan man slår sig ner.
”Andra” regioner som borde få mer uppmärksamhet enligt mig: Gredos (spanien), Friuli och Alto Adige (nordöstra Italien), Duoro (Portugal)
Viner med en ”Story”
Om inte vinet är bra, vad spelar det för roll? Och alla har väl hört den riktiga historian om kioskvältaren Enzo Bartoli? Eller har ni?
Ta med sig: Drick gott vin för dig oavsett om vinet har en historia eller inte.
Nyfikenhet och variation
Jatack, men med systembolaget som enskild spelare på marknaden blir det jäkligt svårt.
Fråga? Är vi klara med Amarone hit och appasimento dit i Sverige nu?
”Naturviner”
Ja var ska man bara… Jag väljer att citera den kultförklarade vinmakaren Peter Siseck, ”Man makes wine, nature makes vinegar”
Alkoholfria viner och viner med låg alkohol
Drick mindre, drick bättre typ, och lite berusning är ju mysigt. Men härligt att se mer seriösa alternativ till viner med låg eller ingen alkohol.
Nykter måltidsdryck: Must från Värmdö Musteri eller annan seriös fruktdryck. Eller Cola Zero, eller vatten.
Rosé hela året
Varför inte!? Men säg det till Svensken när det är 30 minusgrader och kallt som en isbjörns rövhåla för att citera Johan Glans.
Rosé som jag mer än gärna dricker 365 dagar om året: Louis Roederer Rosé 2015 Art nr. 77226 669kr
Minskning av röda viner
Nääää… Men visst, så länge det är gott.
Viner med skalkontakt
Röda viner har alltid gjorts med skalkontakt….
Viner med låg halt sulfit.
Förhoppningsvis på bekostnad av mindre boxvin. Det är dessutom mer sulfiter i en ask jordgubbar från butiken en ett glas vin.
Tänk så här: Köper du bra vin av seriösa vinmakare så använder inte producenten mer sulfiter än nödvändigt för att vinet inte ska bli defekt.
Mousserande vin tillverkade enligt tradtionella metoden utanför Champagne
Champagne är Champagne, nuff said!
Mousserande vin på tradtionella metoden som jag gärna dricker utanför Champagne:
- Ferrari Brut Organic Art nr. 7721 169kr
- Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Art nr. 52500 699kr (Obs Magnum)
- Wiston Estate Cuvée Brut 2015 Art nr. 54254 479kr
Stilla viner (ej mousserande) från Champagne
Dricker hellre Bourgogne och tyvärr är stilla viner från Champagne, så kallade Coteaux Champenois, fortfarande för dyrt kontra kvalitet. Dock så är det väl bara en tidsfråga innan den globla uppvärmningen gör stilla viner från Champagne bra på riktigt.
Lättare Glasflaskor
Ja, det är ju faktiskt en no brainer. Det är insidan som räknas så lättare flaskor tack.
Det var det för mitt pilotinlägg. Framöver kommer det bli mycket mer smarrigt på kanalen. Stay Put och kom ihåg Be careful out there!
Haha vilket roligt första inlägg 👍 tack för bra läsning
Tack Håkan, min ambtion är att skriva med glimten i ögat. Dock utan att tumma på innehåll och kvalitet.
Hoppas du fortsätter följa med på bloggen.