Elena Casadei – En studie i Amfora

Avklädda, transparenta hantverksviner men med förnuftet i behåll, minimalistiskt på rätt sätt. Ja typ så kan man sammanfatta det hela. Ganska genialiska viner om jag får säga det själv.

Elena Casadei – Hantverksviner med fokus på Terroir

Vinmakaren Elena Casadei är en flitig användare av amfora, cementäggen som har fått en renässans i i vinvärlden den senaste tiden.
Elena fokuserar på en naturlig hållning i både vingårdar och vineriet för framställning av sina viner. Tanken är att framhäva varje druva och  dess ursprung. Amfora används för både jäsning och lagring av vinerna, viner som präglas av en ursprungstypisk solvarm frukt med en absolut renhet,  en genomgående fräschör och energisk närvaro.

Lunchprovning på Asian Post Office

En samling sommelier, skribenter och ”wine-wannabees” (dvs jag) samlades på Asian Post Office i Stockholm en solig vårdag för att prova igenom sju stycken viner ur Elena Casadeis portfölj.

Ett av vinerna, Cannonau, kommer att lanseras på Systembolaget senare i vår för circa 200 kronor.

Vita Viner

Trebbiano 2020

Druva: Trebbiano
Vinet är jäst på amfora och har macerarat med skalen i 120 dagar.

Vinet präglas av en mogen doft med honung, blomster och sultanrussin. En tydlig strävhet från skalkontakten och en energisk mineralitet skänker textur på smaken och bär upp den runda generösa frukten på snyggt manér. Läckert!

Ansonoco 2020

Druva Ansoncao  (mer känd som Inzolia, en druva främst används för framställning av det söta vinet Marsala)
Vinet är jäst på amfora och har macererat med skalen i 95 dagar.

Frisk och till en början något blyg och transparent doft som utvecklas med tid i glaset och växer in i gula äpplen, citron och en stenig minerlaitet.
En skyhög syra borrar igenom smaken med en tydlig sälta och bra drag på mittpaletten där vinet växlar upp och övergår i en bra längd.

Migiu 2020

Druva: Semidano
Vinet är jäst på Amfora och har macererat med skalen i 120 dagar.

En djup gyllene färg i glaset från den långa skalkontaten öppnar nyfikenheten. Doften har en lätt tropisk touch med, kiwi, ananas, stenfrukt som följs upp av bivax och honung.
Påtagliga tanniner i smaken som bygger struktur och tar över mittpalletten. Intressant men faller något kort i avslutet.

Röda Viner

Syrah 2020

Druva: Syrah.
Vinet är jäst på amfora med 40 dagars maceration. Vinet är sedan lagrat 6 månader i amfora och ytterligare 4 månader i flaska.

En fruktmogen doft med mosade mörka och röda bär, drottningsylt och björbär följt av en snyggt medicinal viol-präglad doft. Massvis med örter, svartpeppar, chark och krossad sten ger komplexitet.
Bra syra och tydlig strävhet i smaken med en mörkröd frukt som balanseras av en fräsch fläkt som håller vinet intakt över smaken.

Cannonau 2020

Druva: Cannonau (Grenache)
Jäst på amfora med 40 dagars skalkontakt, därefter lagring 6 månader på amfora och ytterligare 4 månader på flaska.

En Rödmosig doft med hallonlakrits, björnbär och en floral rosig doft, druvtypisk men fräsch med en härlig sälta som balanserar den mogna doften.
Fruktmogen smak med en generös frukt som balanserar alkoholen snyggt, mjuka fruktiga tanniner. Trots den mjuka smaken så har vinet en bra ryggrad som håller vinet alert och balanserar vinet över en bra längd.
Vinet släpps på systembolaget senare i vår för ca 200kr.

Sangiovese 2018

Druva: Sangiovese
Vinet är jäst på amfora med 40 dagars skalkontakt följt av lagring på amfora i 6 månader och sedan 4 månader på flaska.

Härlig inbjudande druvtypisk och elegant doft med körsbär, plommon och rökelse.
Hög syra och påtagliga men finslipade tanniner ger en tydligt stuktur över paletten och bör vinet över ett bra balanserat avslut.

Sött vin

Malvasco

Druva: Moscato
Tillverkad genom druvor som har genomgått lång hängtid på rankorna (tänk övermogen frukt) samt lika delar druvor som har skördats och sedan fått torka på stråmattor. Vinet har 120 gram socker per liter.

Godis för vuxna! En påtagligt söt smak men med en hög balanserade syra. Vinet har en generös mogen frukt med stenfrukt, apelsin, och tropiska frukter med massor av florala toner av jasmin som är kryddad med lite saffran. En snyggt åtstramande finish ger ett stimulerande och långt avslut och gör att du vill dricka mer och mer och mer.

 

Effekten av att använda Amfora i vinmakningen

Amfora (och lerkärl rent generellt) hamnar någonstans mitt emellan stål och ek vad gäller oxidation. En ståltank släpper inte in något syre och bidrar inte med några aromer till vinet. Beroende på ålder och storlek så skänker ekfat aromer till vinet, ek är poröst och ger således vinet en exponering mot syre. Lera, precis som ek är porös och släpper in syre, men till skillnad från ek och likt stål så avger lera inga egna aromer. Resultat blir att du får ”textur” i vinet men utan aromerna som kommer från ek.

 

Ät gott, drick gott, lev gott!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.